ladda afir vagskylt Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift
3 april, 2025

Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift

För åttonde året i rad koras Sveriges bästa fastighetsägare och kommun i omställningen till eldrift. Vinnarna av Laddguldet presenteras på eCarExpo den 4 april i en direktsänd prisutdelning, men redan nu kan vi dra centrala lärdomar från de tre finalisterna i kategorierna bästa kommun och bästa fastighetsägare. Här är sex centrala slutsatser – en per finalist!

Debattartikeln publicerades först i Dagens industri 2 april 2025

Effektiva processer främjar lokalt företagande. Finalisten Söderhamns kommun har genom korta handläggningsprocesser och tät dialog med lokala näringsidkare kunnat erbjuda strategiskt utbyggnad av laddinfrastrukturen. I rollen som ”möjliggörare” har kommunen sett till att berörda aktörer är samspelta och att nätet byggs ut baserat på lokala behov snarare än utifrån befintlig effektkarta.

  1. Förberedelse är allt. Ledande fastighetsaktörer som Fabege bygger inte bara ut laddinfrastrukturen efter dagens behov, utan ser till att grundarbetet ”under jord och i väggarna” är på plats när expansion behövs. Genom insamling av data och uppföljning av laddbeteenden kan de kapa effekttopparna samtidigt som de fortsätter utöka platserna. Realistiska prognoser – inte fluffigt önsketänkande!
  2. Samverka. Uppsala kommun har identifierat att frågor om laddning ofta går på tvären och berör avdelningar som inte tidigare jobbat med fordon eller infrastruktur. Därför skapade de en kommunövergripande arbetsgrupp, med elbolag, elnät, laddoperatörer, kollektivtrafiken, fastighetsägare och många andra – till och med Uppsalas världsledande solcellsforskare är med i laddarbetet!
  3. Gå utanför komfortzonen. Värmländska LBC Frakt har engagerat sig i att få upp snabbladdare och depåladdare, vilket är en bra bit utanför ett åkeris traditionella komfortzon. Det ger dem ett svårintaget kunskapsförsprång gentemot konkurrenterna och har gett dem massiv synlighet som förstås översätts i affärer. Det blir ännu tydligare när offentlig sektor kravställer fossilfria godstransporter; den som fortsatt levererar fossilt måste räkna med att tappa affärer framgent.
  4. Nyttja den regionala särprägeln. Finalisten Skövde kommun med Skövde Energi har tagit fasta på sin geografiska placering som nav för logistik och transporter. För att fortsätta vara just ett nav krävs en infrastruktur av lättillgängliga laddstationer för tunga godstransporter på väg. De identifierade tidigt att kundupplevelsen är helt central för att fler ska välja eldrift.
  5. Ha med alla fordon. Ofta fokuseras laddning på elbilar men omställningen är mycket bredare än så, visar finalisten Nordstan i Göteborg. De har Sveriges första Mobilitetshotell som bland annat erbjuder batteribyten för elmopeder och service av cyklar och eldrivna mikrofordon. Målet är nu att också erbjuda laddning av tunga fordon på Nordstans lastgata och långsiktigt att utveckla p-huset till ett laddhotell där bilar inte bara laddar, utan också utjämnar energisystemet och skapar frekvensstabilitet.

En övergripande slutsats från åtta år med Laddguldet är att ambitionsnivån snabbt höjs. Länge kunde vinnarna i princip koras genom att granska vem som ställt upp flest laddpunkter, men i takt med att behovet ökar ställs högre krav på att tillgängliggöra laddinfrastruktur utifrån ett helhetsgrepp kring hållbar mobilitet, effektplanering och kundbehov. En annan slutsats, väldigt viktig i dessa tider, är att det går undan nu. I den månatliga nybilsstatistiken har elbilsomställningen stannat av – ett hack i kurvan eller en tillfällig andhämtning. Ledande kommuner och fastighetsägare arbetar utifrån den större bilden; ett skifte till elektromobilitet påverkar hela kommunen, boende, företagare, arbetstagare och förbipasserande. För de som ligger i framkant finns vinster i flera led – bättre luftkvalité, attraktiva städer, stärkt besöksnäring mm. I ett skifte som inte går att hejda är det bättre att ligga i täten än att försöka komma ikapp.

Line 3 Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift
Mattias Goldmann signatur bild zoom 1 Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift

Mattias Goldmann

2030-sekretariatet

Line 3 Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift
Line 3 Så ökar vi elektrifieringstakten – lärdomar från Laddguldet, Sveriges bästa kommuner och fastighetsägare på eldrift