För åttonde året i rad delas det ärofyllda priset Laddguldet ut till en samhällsaktör som tagit konkreta initiativ för att investera i omställningen till en fossilfri fordonsflotta.
Elektrifieringen av transportsektorn har en nyckelroll i omställningen till Sveriges klimatmål. Tempot behöver accelereras och nya såväl som befintliga aktörer behöver bredda sina roller, skapa nya värdekedjor i ekosystemet för laddning och infrastruktur och bli en naturlig del av Sveriges energisystem.
Laddguldet riktar sig till de två kategorierna kommuner och fastighetsägare som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt verkar för att främja användandet av laddbara fordon.
Nomineringen är öppen!
Nu är det dags att nominera de kommuner och fastighetsägare som du ser som vinnare av Laddguldet 2024! Vem som helst kan nominera en kommun eller fastighetsägare.
Sista dag att nominera är fredag 22 november.
Juryns bedömning
Juryn bedömer det arbete och de investeringar som aktören gjort under 2024. Investeringar som utförts innan 2024 likväl som planerade projekt är inte föremål för juryns bedömning. I kategorin ”fastighetsägare” ingår alla typer av aktörer som äger eller driftar en fastighet. Det kan t.ex. avse bostäder, kontor, fraktcentraler, lager eller andra typer av fastigheter.
I kategorin Fastighetsägare bedömer juryn utifrån följande:
- Insända motiveringar av de nominerade (nominera din aktör här!)
- Investeringar och genomförande
- Samverkan med externa aktörer, såsom kunder, hyresgäster, närliggande fastigheter, kommun
- Resultat utifrån förutsättningar
- Innovation
- Ringar på vattnet – har fastighetsägarens initiativ banat väg för fler att ställa om?
För kategorin Kommuner bedömer juryn utifrån följande:
- Insända motiveringar av de nominerade (nominera din aktör här!)
- Märkbara investeringar och praktiska åtaganden
- Strategi som omfattar hela det geografiska området
- Politisk handlingskraft och förankring
- Kommunens och regionens resultat utifrån förutsättningar
- Hur väl kommunen underlättat och delat information till medborgare och företag
- Nytänkande och innovation
- Ringar på vattnet – har kommunens initiativ banat väg för andra att ställa om?
Juryn består av
2030-sekretariatet – Maria Stenström (sammankallande)
Mobility Sweden – Mazdak Haghanipour
Sveriges Åkeriföretag – Fredrik Svensson
Drivkraft Sverige – Thomas Schölin
Sveriges Allmännytta – Carl Ståhle
PowerCircle – David Mowitz
Klimatkommunerna – Filippa Borgström
eCarExpo – Anna Fägersten
Energiföretagen – Martin Olin
Historia
Vår historia i tre punkter
- 2017 var första året för tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. Vinnarna gratulerades av partiledare Annie Lööf. I kommunkategorin vann Gävle, följt av Östersund och Falun. På delad fjärdeplats kom Stockholm, Jönköping och Kalmar.
- 2018 års vinnare, gratulerades av trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith. I kommunkategorin vann Lerums kommun, följda av Eskilstuna kommun och Linköpings kommun. På delad fjärdeplats kommer Göteborg och Orust. I den nya företagskategorin 2018 vann Ryska Posten. På andra plats kommer Taxi Stockholm, följda av Move About. TV4 och Mathem kommer på delad fjärde plats
- 2019 års vinnare gratulerades av energi och digitaliseringsminister Anders Ygeman. I kommunkategorin vann Kungsbacka, följt av Eskilstuna och Torsby. I företagskategorin vann Södra Skogsägarna, följt av Skid-VM i Åre 2018 och Lidl.
Vinnare av Laddguldet 2023
Laddguldets vinnare 2023 är Strömstadsbyggen och Kalmar kommun. Silvermedalj gick till GLC – Göteborg Lastbilcentral och Helsingborgs stad. Hedersomnämnande gick till IKEA Sverige och Lidköping kommun. Läs mer om vinnarna 2023 här.
Vinnare av Laddguldet 2022
Laddguldets vinnare 2022 är Falkenklev Logistik och Stockholms stad. Hedersomnämnande gick till Vasakronan och Lidköping kommun. Läs mer om vinnarna 2022 här.
Vinnare av Laddguldet 2021
Laddguldets vinnare 2021 var Göteborgs stad och Örebrobostäder. Inspirerande silvermedaljörer blev Uppsala kommun & Castellum och på fin bronsplats föredömena Strömstad kommun & Väsbyhem. Läs mer om vinnarna 2021 här.
AGNES BONDELID
2030-sekretariatet