Skövde kommun – Topp tre Sveriges bästa kommuner på eldrift
För åttonde året i rad korar vi Sveriges bästa fastighetsägare och kommun i omställningen till eldrift. Vinnaren presenteras på eCarExpo 4 april och erhåller det hedervärda priset Laddguldet 2024. I topp finner vi tre aktörer i vardera kategori som alla utmärker sig för sitt sätt att driva elektrifieringen framåt på ett proaktivt och inkluderande sätt, som bidrar till samhällets elektrifiering i stort och får fler att välja eldrift.
Silvermedaljör – Juryns motivering
Skövde kommun tilldelas Laddguldets silvermedalj för sitt strategiska ledarskap i elektrifieringen av transportsektorn. Med ett tydligt kundfokus, fossilfrihetsstrategi, stark samverkan med näringslivet och ett effektivt nyttjande av kommunens bolag och förvaltning, visar Skövde hur man driver utveckling på riktigt. Genom att ta initiativ, dela kunskap och ena Skaraborg i elomställningen har Skövde blivit ett nav för framtidens hållbara transporter.
Samtliga finalister har imponerat på juryn för sitt helhetsgrepp kring elektrifiering och som fanbärare inom sin kategori och kundkrets. Skövde kommun med det kommunala bolaget Skövde Energi är en av dem! Vi bad Johanna Löfström, strategisk affärsutvecklare med ansvar för fordonsladdning vid Skövde Energi, att dela med sig av sina bästa insikter och tips.
Stort grattis till finalplatsen av Laddguldet 2024! Vem är ni och vilken roll spelar ni i omställningen till eldrift?
– Skövde kommun och det kommunala bolaget Skövde Energi har en tydlig målsättning att vara en möjliggörare för omställning till elektrifierade transporter. Skaraborg är ett viktigt nav för logistik och transporter och vi har tidigt identifierat att det, för att behålla den centrala rollen även i framtiden när transportindustrin ställer om, krävs en infrastruktur av laddstationer för tunga fordon. Skövde Energi är stolta över att vara möjliggörare för elektrifieringen av transportsektorn genom att bygga och drifta den infrastruktur som krävs och har kunnat göra det tack vare stark samverkan inom delregionen.
Som finalist har ni tagit steget längre och agerat i flera led. Vad skulle ni säga är era styrkor som aktör i omställningen till eldrivna fordon? Vad skulle era ”användare” säga utmärker er?
– Vår största styrka är att vi sedan start har varit lyhörda för kundbehoven. Vi har skapat lösningar utifrån vad vi förstått att åkerierna och chaufförerna behöver, och arbetat för att leverera en pålitlig och kvalitativ laddupplevelse. Vi vill vara verkliga möjliggörare. Chaufförerna och åkerierna har redan tillräckligt mycket nytt att hantera kopplat till elektrifieringen av fordonen. Vi vill röja hinder genom att tillhandahålla enkla och trygga lösningar. Målsättningen har alltid varit att göra vår del så bra att åkerierna köper in fler och fler ellastbilar så att takten på elektrifieringen påskyndas.
– Vi har fått till oss från våra kunder att de upplever att vi är personligt närvarande och engagerade i den dagliga driften och att vi är måna om att driften ska vara högfungerande så att det ska vara enkelt och smidigt för dem att ladda.
Om ni fick välja en insikt från er resa att dela med andra fastighetsägare/kommuner som står i startgropen, vad skulle det vara?
– Välj läge med omsorg och var noga med att det finns ordentligt med effekt där ni bygger så att driften är framtidssäkrad och klarar att möta nästa generation lastbilars standarder.
Finns det bromsklossar eller bristande förutsättningar där ni önskar förändring för att nå en effektivare omställning?
– Det är utmanande att bygga laddplatser för första gången i en kommun eller region eftersom det är många regelverk som behöver prövas. Vi har sett att laddstationer tolkas på olika sätt inom olika kommuner och regioner, vilket gör att tillståndsprocesserna skiljer sig åt beroende på var man befinner sig. Det hade varit fördelaktigt med någon form av nationell samverkan med kunskapsdelning, så att tjänstemännen som sitter med det här får referenser och stöd i sina processer. Det är något vi tror skulle kunna ge en snabbare och mer effektiv hantering runt om i landet.
Sist men inte minst, hur ser ni på framtiden? Vad är nästa steg för er på resan att främja laddbara fordon?
– Framtiden är ljus för fordonsladdningen! Tack vare ett gott samarbete med lokala aktörer, kommuner och myndigheter har vi idag fyra väl fungerande laddstationer för tunga fordon belägna på strategiskt viktiga platser i Skaraborg. Våra laddpunkter klarar i praktiken att leverera över 300 lastbilsladdningar per dygn, beräknat på de laddmönster vi ser i dagsläget, så det finns gott om utrymme för fler laddbara fordon.
Ett viktigt steg nu är att sprida vetskapen om att det är möjligt att ladda på ett effektivt sätt i vår region. Det är nu möjligt att efterfråga och kanske till och med kravställa fossilfria transporter i upphandlingar och inköp, vilket linjerar bra gentemot de olika kommunernas egna klimat- och miljöarbeten. Där ser vi oss som en stark part som kan stötta med kunskap och vara behjälpliga på många olika sätt.
Prio ett nu och framöver är att laddupplevelsen på våra laddstationer är i toppklass och med anledning av det har vi valt det nationella laddbolaget Gito som partner för drift och service. Gito har liksom vi fokus på laddning för tunga fordon och de har en smidig lösning där åkerierna får ett laddkort som funkar på alla våra och på alla Gitos laddstationer, så nu är Skaraborg på riktigt en pusselbit som gör skillnad på det nationella planet!
Laddguldet
Laddguldet riktar sig till de två kategorierna kommuner och fastighetsägare. Priset går till en aktör i framkant som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt verkar för att främja användandet av laddbara fordon.

Agnes Bondelid
2030-sekretariatet