I år är Indien 2030-sekretariatets fokusland. Inriktningen är påskyndad omställning till eldrift och biodrivmedel, upprustad järnväg och delad mobilitet, i syfte att ge nya insikter till Sveriges omställning av transportsektorn och att svensk export ska bidra till Indiens omställning.

– Sveriges klimatmål för transportsektorn är världsledande och regeringen betonar att målen gäller trots att transporternas klimatpåverkan nu ökar. Då gäller det att i när och fjärran hitta vägledning och inspiration. Indien är som världens folkrikaste land helt avgörande för hur klimatomställningen ska gå, med satsningar att lära sig av samtidigt som ledande svenska aktörer kan bidra till att omställningen går snabbare, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet, just nu på tågresa genom Indien.

2030-sekretariatets tidigare fokusländer inkluderar Frankrike, som inspirerat Sverige att införa bonus-malus-beskattning för fordon, Finland som bl.a. visar hur reduktionsplikten kan användas som verktyg även i ekonomiskt svåra tider och 2023 års fokusland Sydkorea som bl.a. visar hur eldrift och vätgas kombineras och hur en region av ett föregångsland bör ges mandat att bli föregångare för övriga. Alla fokusländer visar också upp stora möjligheter för ökad svensk grön export för transportsektorns omställning.

– Klimatminister Pourmokhtari betonar klokt att Sverige enbart är en föregångare om andra tar efter. Vi kan definitivt bli mer systematiska och framåt i att visa upp sådant andra bör ta lärdom av, samtidigt som vi får inse att andra länder utmanar oss om ledarskapet och därmed bidrar med lärdomar även till oss, säger Mattias Goldmann.

För första gången någonsin har 2030-sekretariatet också preliminärt utsett fokusländer för år 2025 och 2026; Indien följs enligt planen av Norge och Ukraina.

– Nästa år ska Sverige besluta om den nya långsiktiga infrastrukturplanen för 2026-2037. Då är Norges smarta fokus på transporteffektivitet högintressant för oss, liksom förstås deras världsledande omställning till eldrivna fordon. År 2026 hoppas vi innerligt att tiden är kommen för en storskalig återuppbyggnad av ett fritt Ukraina. Vi vill medverka till hållbara transportlösningar i enlighet med Ukrainas egna prioriteringar, vilket också underlättar deras förhandlingar om EU-medlemskap.

2030-sekretariatet kommer under året att löpande rapportera om Indiens omställning utifrån de prioriteringar som sekretariatet och dess partners slagit fast.

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet