Hej Circular Business Lab! Varför ska vi ha koll på er i Almedalen?

Hej! Vi på Circular Business Lab, som är en del av RISE, är en sammarbetsverkstad där du som företagsledning får möjlighet att utveckla dina cirkulära affärsmöjligheter. Vi samlar företag i framkant, och med liknande utmaningar, för att förstå hur cirkulära modeller kan bidra till en snabb och affärsdriven omställning, säger Pernilla Dahlman, affärsledare på Circular Business Lab och fortsätter:

I Almedalen bjuder vi in företag som bestämt sig för att vara först in på den cirkulära affärsresan att medverka vid ett exklusivt rundabordsamtal på 2030-arenan. Vi erbjuder ett fördjupat kunskapsutbyte mellan aktörer i framkant, med fokus på nyckelfrågor som lönsamhet, resurser, resiliens, uppskalning och cirkulär efterfrågan.

Cirkulära affärsmodeller har varit på tapeten en tid, vad gör det högaktuellt just nu?

Företag och organisationer står inför den största affärsomställningen i modern tid; från linjär affärslogik till cirkulär. EU har lagt fram en bred policy som styr mot att kraftigt minska företagens miljöavtryck och bereda övergången till cirkulär affärslogik. En nyckel för att få lönsamhet i sin affär och behålla sina konkurrensfördelar är att erbjuda tjänster och produkter som är hållbara. tål att uppgraderas och repareras under ett långt liv, säger Pernilla Dahlman, och fortsätter:

Många företag ser också till risken med en framtida resursbrist, som bidrar till att vilja behålla kontroll över material och produkter och frikoppla intäkter från materialkostnader. På kundsidan ser vi ökad efterfråga på tjänster och produkter med lågt miljöavtryck. Kort sagt är förutsättningarna för hur vi konkurrerar som företag i rörelse och det handlar om att förstå vad vi måste göra för att behålla vår konkurrenskraft.

Ni har insikt i marknaden – vilket spaning vill ni dela med oss?

Vi ser hur många företag går från klimatfokus till ett bredare hållbarhetsperspektiv, där resurser är helt centralt. Här ryms biodiversitet, partikelutsläpp, ekonomi, resiliens – och sociala aspekter som arbetsförhållanden vid utvinning och produktion, säger Josefina Sallén, fokusområdesledare för cirkulär omställning på RISE, och fortsätter:

Vi ser också en trend av återtillverkning, som kommer driva cirkulär design och nya affärsmodeller. Allt fler vill ha tillbaka sina produkter efter användning, så till den grad att det verkar styra affärsmodellerna just nu snarare än tjänster/värdeförsäljning över tid.

Till sist vill jag nämna en icke-trend som vi tror kommer vända snart. Det är avsaknaden av uppskalning av cirkulära lösningar. Det finns massor med piloter, i Sverige och globalt, men fortfarande mycket begränsade exempel på uppskalade cirkulära affärsmodeller. Vi tror att en ökad förståelse för hur vi räknar och beskriver det cirkulära business caset kan driva i positiv riktning. Det är en fråga vi kommer fokusera på både i Almedalen och i labbet under året.

Mer information

Är du del av en företagsledning med cirkulära ambitioner. Då är du välkommen att anmäla intresse för att delta i runda-bords-samtalet med Circular Business Lab den 25 juni kl 15.00 på 2030-arenan. Circular Business Lab kommer att välja ut deltagare och sätta ihop företag för att maximera nyttan för alla medverkande. Läs mer och kontakta oss här! 

Se också

Mer information om Circular Business Lab på RISE

Hela seminarieprogrammet för 2030-arenan i Almedalen

AGNES BONDELID
2030-sekretariatet