13 vanligaste myterna och frågorna om elbilar

När blir elbilen miljövänlig?

Elbilen har långt mindre klimatpåverkan än motsvarande bensin- och dieselbil sett ur ett livscykelperspektiv, trots batteriets höga klimatpåverkan. Redan efter 4–5 år är elbilen bättre tjänat in sin klimatkostnad jämfört med en, mycket beroende på körsträcka och hur elbilen laddas. Att välja en elbil med mindre batteri och ladda med fossilfri el bidrar till att göra elbilen grönare. Batterierna har också lokal miljöpåverkan där dess råvaror bryts, och därför är det viktigt att bl.a. EU planerar krav på 80 % återvinning av batterier.

Blir det billigare med elbil?

Elbilen är dyrare i inköp än fossilbilen, men skillnaden minskar i takt med att volymerna ökar. Samtidigt blir avgasreningen allt dyrare för framför allt dieselbilarna. Driftkostnaderna för en elbil är mycket lägre eftersom el är billigare än bensin och diesel. Elmotorn är också effektivare och servicekostnaden lägre eftersom elbilen inte har en avancerad växellåda, känslig koppling, partikelfilter eller katalysator, och heller ingen motorolja att byta. De flesta elbilar har numera också mycket bra andrahandsvärde just för att de slits så lite, och för att de flesta har åtta års garanti på batterierna.

En elbil blir inte varm

Kupén i bensin- och dieselbilar värms av motorns överskottsvärme, som särskilt vintertid tar tid att uppnå. Elbilens värme kommer däremot direkt, så kupén kan bli varm snabbare. Men det sker på bekostnad av räckvidden; särskilt elbilar utan avancerad värmepump kräver mycket el för att få värme. Ett tips är att förvärma kupén medan bilen ”står på sladd” och att sedan använda stolsvärme och rattvärme om det finns, det förbrukar mycket mindre el än att värma hela kupén.

Böter för elbilsparkering

Miljöbilar hade tidigare gratis parkering i en rad kommuner, men efter en tingsrättsdom är det inte längre tillåtet. Räkna alltså med att om andra bilar ska betala p-avgift, så gäller det också elbilen. När köpcentra och andra bjuder på parkeringen så framgår det tydligt. Du kan alltså behöva betala både för parkering och laddning – inte så ologiskt egentligen.

Kan elbilar brinna?

Att bilar brinner är ovanligt, att elbilar brinner är ännu ovanligare – kanske för att de inte har 50 liter ytterst brandfarlig vätska i tanken. Elbilens batteri är väl inkapslat så att det inte ska ta skada vid en kollision, vilket också Euro NCAP utvärderar i sina krocktester. Om en elbil brinner, är förloppet ett annat än för en brinnande bensinbil, vilket innebär nya och delvis svårare rutiner för räddningstjänsten. Välj en bil som fått toppbetyg (fem stjärnor) i krocktest, oavsett drivmedel.

Elbilens fälgar

Fälg- och däckdimensionen har stor betydelse för elbilens räckvidd; att gå ner någon tums storlek jämfört med värstingfälgarna kan ge flera mil extra. Det finns också särskilda, mer slutna fälgar som minskar luftmotståndet ytterligare och därmed förlänger räckvidden.

Elbil för stora familjer?

Det finns numera elbilar i alla storleksklasser. En tid var elbilarna med sju platser få och väldigt dyra, men nu har utbudet ökat och flera av dem har rimlig prislapp – ingen nämnd och ingen glömd!

Finns det växlar på en elbil?

Elmotorn har full effekt direkt, till skillnad från förbränningsmotorn som levererar mest inom ett smalt spann. Därmed behövs ingen växellåda, bara fram-neutral-back. Några få extrema sport-elbilar har ändå en tvåväxlad låda för att ge maximal effekt.

Får man ladda elbil i garage?

Elbilar får laddas utan begränsningar i allmänna garage, till exempel har många parkeringshus åtskilliga laddplatser både ovan och under jord. Däremot bör elbilen inte under längre tid laddas med ”två hål i väggen”, utan genom en laddbox.

Hur långt går en elbil?

Elbilens räckvidd beror på batteriets storlek och bilens förbrukning. De officiella värdena för räckvidd från WLTP stämmer för det mesta rätt väl, men förbrukningen ökar kraftigt med kraftig kyla eller värme. De flesta elbilar har en verklig räckvidd på 30–50 mil. Alla nya elbilar kan snabbladdas, med minst tjugo nya mils räckvidd efter en fikapaus. Välj inte en elbil med större batteri och längre räckvidd än du behöver; du betalar i onödan och klimatpåverkan blir onödigt hög.

Kan en elbil dra husvagn?

Tills för något år sen fanns knappt någon elbil som kunde dra släp. Nu kan också rimligt prissatta elbilar levereras med dragkrok. Många av dem kan dra släp på runt 500 kilo medan ett mindre antal elbilar får dra uppemot två ton. Här gäller det dock att se upp med körkortsreglerna; med normalt B-körkort får totalvikten för ekipaget inte överstiga 3 500 kilo.

Elbil hemma utan laddning – det blir väl krångligt?

Den som kan ladda hemma, har ”full tank” varje morgon utan att någonsin behöva åka till macken. Också många som bor i lägenhet kan ha detta; flera stora fastighetsbolag sätter upp laddare i de gemensamma garagen. Bor man utan laddmöjlighet, måste man ladda publikt – om man inte kan ladda t.ex. på jobbet. Med snabbladdning är det inte väldigt mycket jobbigare än att tanka fossilbilen, och en stor del av alla som valt elbil i Norge saknar egen laddning. Men saknar du laddning; se över vart du kan parkera och ladda nära dig, och uppvakta fastighetsägaren för att få en lösning!

Har elbilen någon framtid?

År 2030 ska transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70 % jämfört med år 2010 i Sverige. Allt fler andra länder inför liknande mål och från år 2035 tillåter EU enbart utsläppsfria bilar. I detta har vätgas- och biogasbilar en roll, men huvudrollen har elbilen. Därför anger de flesta större biltillverkare nu ett slutår försäljning av bensin- och dieselbilar, till förmån för elbilen.

Sammanställningen är gjord med hjälp av Keywordtool och återgiven enligt deras presentation. Snarlika frågor och påståenden har samlats som ett och norska sökningar är borttagna.